Close

Samenwerking Doetinchem en Dresden

Sinds 1986 onderhouden wij een partnerschap met de Lukasgemeinde in Dresden. We bezoeken elkaar regelmatig en bespreken daarbij veel thema’s. Centraal staat het zoeken naar verbinding tussen de beide geloofsgemeenschappen.

In mei 2016 is het 30-jarig jubileum van het partnerschap groots gevierd. Beide gemeentes hebben toen uitgesproken dat de situatie sinds 1986 ingrijpend is veranderd. Desondanks is het waardevol om allerlei aspecten rond het kerk- en christen zijn in de 21e eeuw te blijven uitwisselen. Bijvoorbeeld: beide gemeentes stellen zich de vraag: “hoe kun je kerk zijn in een geseculariseerde omgeving?” In ontmoetingen, fysiek of via sociale media, laten we elkaar zien hoe we met deze vraag omgaan. Activiteiten die we recent hebben ondernomen, zijn:

  • November 2019: de film Nicolaikirche 1995, over de vredesbeweging vanuit de Nicolaikirche in Leipzig, is met veel gemeenteleden en andere belangstellenden bekeken.
  • September 2019: twee mensen hebben de PGD vertegenwoordigd bij de Erntedankgottesdienst in Dresden, voor het eerst georganiseerd door de drie gemeenten die nu samenwerken in Dresden: de Lukaskirchgemeinde, de Kreuzkirchgemeinde en de Johanneskirchgemeinde.
  • Mei 2019: 53 mensen vanuit de PGD hebben de Lukasgemeinde in Dresden bezocht. Lees er meer over in het verslag.
  • Mei 2018: 43 gasten uit Dresden hebben ons jaarthema “genade” meebeleefd en kennisgemaakt met de pioniersplek in de Slangenburgse Kerk.
  • Februari 2018: afgevaardigden van de kerkenraad van de PGD en de Holland – Werkgroep, aangevuld met de predikante namens het kerkbestuur, hebben een dag lang intensief uitgewisseld over het waarom en hoe van onze samenwerking.
  • Oktober 2017: 26 mensen vanuit onze gemeente hebben deelgenomen aan de viering van 500 jaar Reformatie, in Dresden.  Deze Reformatiereis is in Doetinchem in meerdere sessies inhoudelijk voorbereid.
  • Mei 2017: samen met jongeren van de toneelgroep van de Lukasgemeinde hebben enkele Doetinchemse jongeren deelgenomen aan de Kirchentag auf dem Weg, in Leipzig en Wittenberg.

De stuurgroep coördineert de activiteiten en reikt ideeën aan. De stuurgroep bestaat uit:

Wim Huisman (huismeij@hetnet.nl) voorzitter
Hildo Hilbrands (hildo.hilbrands@gmail.com), met speciale aandacht voor gezinnen met jonge kinderen

Deze slideshow vereist JavaScript.