Close

Geschiedenis Geref. kerk in kaart gebracht

Kerkhistorici hebben een historisch overzicht van de voormalige Gereformeerde kerk van Doetinchem samengesteld. U kunt dit overzicht in drie delen vinden op de website GereformeerdeKerken.info.

Het goed geschreven en geïllustreerde overzicht begint met de lokale kerkgeschiedenis in de negentiende eeuw. De activiteiten van de roemruchte ds. J. van Dijk komen vanzelfsprekend aan bod. De Gereformeerde kerk van Doetinchem werd in 1899 gesticht, met toen 57 leden. Uit de regio kwam hierbij steun, vooral uit Varsseveld. De gemeente heeft twee gebouwen gehad, een aan de Nieuweweg en sinds 1954 het gebouw op de hoek Meestersstraat-Holterweg. Alle predikanten die aan de gemeente verbonden zijn geweest, passeren de revue. Hier en daar worden uitstapjes gemaakt naar de turbulente landelijke ontwikkelingen van de kerk in de negentiende en twintigste eeuw. Naar de Vrijmaking (1944) bijvoorbeeld, die in Doetinchem niet aansloeg.

Veel oudere voormalige gereformeerden zullen in deze geschiedenis wat herkenbaars vinden.
De redactie van de site houdt zich aanbevolen voor het doorgeven van eventuele onjuistheden, die ze dan meteen kan verbeteren.