Close

Kerstkaart 2021

Toen ik Ina het ontwerp voor deze kerstkaart toonde, regeerde ze enthousiast: ”Verrassend,  stemt tot nadenken en associëren.” Dat vond ik een compliment en ik hoop dat je, als je naar deze kaart kijkt, ook je eigen associaties, beelden en betekenissen eraan gaat geven.

Graag wil ik met jullie mijn associaties en gedachten delen hoe ik tot deze tekening gekomen ben.

Ik wilde deze kaart een feestelijke, vrolijke, lichte sfeer meegeven, haast een soort van geboortekaartje. Alles is licht, de maan, de sterren, de hemel, de lampjes. Bij God is zelfs het duister licht, die troostrijke gedachte wilde ik hiermee uitdrukken.

Daarnaast vond ik het mooi om iets uit het oude testament terug te laten komen, dat werd de boot waarin Jozef en het kindje Jezus zitten, die refereert aan de ark van Noach, een nieuw begin en een veilige plek. De boot is een hemelboot geworden, versierd met kaarsjes, bloemen (mirre), en een paradijsvogel (manucodiata= vogel van God) als boegbeeld.

Maria, traditioneel gekleed in blauw, klimt op een ladder naar beneden, de ladder symboliseert de verbintenis tussen hemel en aarde, en ze draagt een lelie in haar hand waar zaadjes uitkomen. Ik wilde graag een vrolijke, vrijgevochten Maria afbeelden die het goede nieuws verspreidt middels de bloemen zaadjes. De lelie symboliseert van oudsher licht, vrede en koninklijke waardigheid. Jozef is een zorgzame papa en de baby Jezus kijkt nieuwsgierig de wereld in.

Er komt verder nog van alles uit het kerstverhaal voorbij, een schaapje op een wolk met de herdersstaf die doet vermoeden dat de herders ook langs zijn geweest. Het potje waaruit wierook opstijgt, dat refereert aan de wijzen uit het oosten.

De vlieger, die ik ook heb getekend op de kaart die ik maakte voor de start van het seizoen (een nieuw begin), symboliseert voor mij vrijheid, meegaan met de wind, je laten leiden door de wind, de geest van God…

Mijn lievelingsnaam voor Jezus is de Morgenster, uit de tekst op de kaart spreekt voor mij zoiets waardevols: Jezus wordt geboren in je hart, een ster die opgaat in je hart. Dat maakt kerst intiem en persoonlijk.

“Tot de dag aanbreekt en de Morgenster opgaat in je hart.” (2 Petrus 1:19)

Charlotte van Dijk