Close

Expositie glasiconen in Catharinakerk

Van 6 t/m 24 september exposeert beeldend kunstenaar Anne-Marie van der Wilt in de Catharinakerk eigentijdse glasiconen. De expositie is elke middag te bezoeken van 13.00 tot 16.00 uur, behalve op zondag en maandag. Entree is gratis, een vrije gift bij de uitgang is welkom als bijdrage voor de kosten.

Anne-Marie van der Wilt is behalve beeldend kunstenaar ook theoloog. Zij heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van beeldende kunst om thema’s uit leven, geloof, en Bijbel uit te drukken. Iconen worden wel vensters op de eeuwigheid genoemd. Iconen laten geen natuurgetrouwe afbeelding zien. Ze geven een meer symbolische verbeelding om de kijker uit te nodigen door de icoon heen te kijken en verwijzen zo naar het oerbeeld daarachter. Iconen scheppen ruimte voor verstilling, gebed en meditatie.

Al van jongs af aan is de kunstenaar gefascineerd door iconen vanwege het licht, de kleuren, het mystieke en de verwijzing naar het goddelijke. Gaandeweg is het verlangen ontstaan om hedendaagse iconen te maken. Iconen zijn het meest bekend als geschilderd, toch kende de oude traditie ook iconen gemaakt van glasmozaïek of textiel. Met deze hedendaagse iconen voegt Anne-Marie zich graag in de traditie van iconen van glasmozaïek. (foto: KRO NCRV/de Verwondering) 

De expositie is georganiseerd door de werkgroep Catharina Spiritueel van de Protestantse Gemeente Doetinchem