Close

DKK huiskamer voor Oekraïners

Wat ooit het gasthuis van Doetinchem was, is nu de huiskamer voor mensen die Oekraïne moesten ontvluchten. De Driekoningenkapel, de vroegere Lutherse kerk aan de Gasthuissteeg, is bijna dagelijks in gebruik als centrum voor ontmoeting en activiteiten.

Diana Tamliani coördineert de activiteiten. Ze vertelt: “De mensen durven hier hun gevoelens te laten zien. Verdriet en vreugde – ze delen hier alles. Vorige week was hier een vrouw in zak en as: ze kon haar man in Oekraïne niet bereiken. Ze werd hier opgevangen en kreeg steun. Het contact is later tot stand gekomen. Volgende week is een jongedame jarig, ze wordt vijf en het is haar eerste verjaardag zonder vriendjes. Dit pakken we ook op en maken er met z‘n allen een feestje van, onze vrijwilligers en Oekraïners. Vanochtend liep een mevrouw naar binnen, ze was al een tijdje niet geweest. Ze kwam met gebak om haar vreugde te delen, ze heeft goed werk gevonden en is daar dankbaar voor.”

Laborijn houdt hier intakegesprekken om aspirant werknemers te koppelen aan een werkgever. Daar hoort ook nazorg bij: past dit werk goed bij hem of haar? Als ze eenmaal aan de slag zijn, vragen we een tijdje later na of het werk oké is. De Stichting Moms (moeders) koppelt Oekraïners aan Nederlandse buddy’s. Op zaterdag houden een Oekraïense kinder- en een volwassenenpsycholoog er spreekuur. Elke dinsdag is in de kapel Oekraïense muziekles. “Muziek helpt trauma’s te verwerken”, vertelt Diana. “Er lopen hier pubermeiden rond die best gesloten zijn. Bij het maken van muziek zie je dat ze gaan bloeien. Een Nederlandse vrouw speelt op vrijdag met een Oekraïense quatre mains op de piano.”

“Het Graafschap college organiseert taallessen voor de leergierige Oekraïners, dit met ondersteuning van de vrijwilligers. Het is zo mooi om te zie hoe iedereen een bijdrage wil leveren. Zo komt er iedere maandag een oudere meneer koffie maken en wordt elke donderdag het toilet grondig gepoetst. De vrijwilligers willen overal inzetbaar zijn, niet alleen voor de leuke karweitjes.“ (BvdH)