Klaas Bakker

Ds. Klaas A. Bakker

Als kerk zichtbaar en vindbaar zijn voor mensen, dat vind ik belangrijk. En dat mij betreft voor alle inwoners van Doetinchem en passanten van elders. In gesprek gaan over wat speelt en wat mensen bezig houdt, luisteren naar mensen, maar ook waar nodig proberen te ondersteunen en verder te helpen zijn mijns inziens zeer wezenlijke kenmerken van kerk-zijn.

Als ik vrij ben, maak ik graag muziek. Als goed protestants jongetje ben ik ooit op het harmonium begonnen. Op het kerkorgel aangekomen ben ik ook piano gaan spelen. Eerst als oefeninstrument voor het orgel, maar al gauw werd piano het enige instrument. Hier in Doetinchem ben ik cello gaan spelen, want dat is een mooi instrument en je kunt er goed met anderen mee samen spelen. Dat blijkt ook zo te zijn. In het Doetinchemse orkest Divertimento strijk ik inmiddels enthousiast mee. Daarnaast hebben sommigen mij weleens met een gitaar zien lopen. Met veel plezier heb ik daar de laatste jaren van mijn middelbare schooltijd in Zwolle en tijdens mijn studiejaren in Groningen op gespeeld. Niet zozeer klassiek als wel pop en folk. Heerlijk om te doen, zeker samen met anderen.

Verder geef ik twaalf avonden per jaar les op een Hbo-opleiding theologie in Enschedé aan mensen van allerlei huize: katholiek, protestant, baptist, humanist. Een erg leuke en inspirerende activiteit. Bovendien wie les geeft, leert meestal zelf het meest. Begin jaren tachtig hen ik dat ook een jaar of zes gedaan: les geven bij de Noordelijke Hogeschool. Toen in Zwolle en Leeuwarden. Het geeft de mogelijkheid om mijn oude vak: systematische theologie (filosofie, ethiek, dogmatiek) weer eens te beoefenen. Ooit ben ik namelijk in Groningen afgestudeerd op de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein. Een rode draad vormde daarbij de vraag naar wat is taal. Wat kun je in taal wel en wat kun je er niet in zeggen. Hoe werkt taal en hoe kun je in taal indirect (via de band van symbolen, metaforen) zeggen wat niet gezegd kan worden?

Misschien is een rode draad bij mij wel: mensen en hun zoeken naar wat waar is en wat zin geeft. Ik vind het leuk om met mensen op te trekken in allerlei fasen van hun leven en om met hen op zoek te zijn naar wat inspireert, troost, moed geeft. Als dominee ga ik op die zoektocht vooral te rade bij de Schriften en voel ik mij telkens weer anders aangesproken door die eeuwenoude verhalen over God en mensen.

Mocht u eens een gesprek aan willen gaan? Belt u me op of stuur een mail. Graag!

N: ds. Klaas A. Bakker
T: (0314) 35 43 55