De PG Doetinchem hees de regenboogvlag

De Protestantse Gemeente Doetinchem hees in januari de regenboogvlag om haar ontzetting over de ‘Nashville-verklaring’ kenbaar te maken. “De PG Doetinchem wil een kerk zijn voor iedereen en staan voor liefde in al haar veelkleurigheid.”

In de verklaring spreken zo’n 250 predikanten zich uit tegen homoseksualiteit en transseksualiteit. Al sinds jaar en dag maken homo’s en lesbiennes zonder onderscheid met hetero’s deel uit van de gemeente. Ieder stel dat trouwt, kan in de kerk de zegen ontvangen. De Protestantse Gemeente Doetinchem wil Jezus navolgen in zijn liefde voor iedereen. Hij werd vooral kwaad als er mensen buitengesloten werden, niet als mensen mee wilden doen in zijn beweging van liefde.

De Protestantse Gemeente Doetinchem wil een veilige kerk zijn voor iedereen, dus ook voor LHBT’ers. Ds. Ina Veldhuizen, samenlevend met haar vriendin, bevestigt dit: “In de beroepingsprocedure (het sollicitatieproces in de kerk) vormde mijn relatie nauwelijks een overweging voor de commissie. De enige overweging die ik hoorde, was dat mijn homoseksualiteit een voordeel zou kunnen zijn in de vertegenwoordiging van de veelkleurige liefde in deze gemeente. Ik ervaar deze gemeente in dit opzicht als erg veilig.”

Voor wie behoefte heeft aan een gesprek: de predikanten van de Protestantse Gemeente Doetinchem zijn altijd hiertoe bereid.

Behoed de liefde van de geliefden
Gij die weet hoe broos
en bijna niets twee mensen zijn
en dat hun hart onrustig is,
en onbestendig als het weer.

Gij die hen toegekeerd hebt naar elkaar,
opdat zij niet meer half zijn,
onbestemd en onvervuld.
Leer hen verstaan het dodelijk geheim
dat liefde lijden is,
dat geven leven doet.

Geef hen de tijd,
elkaar te kennen en te troosten,
blaas hun hartstocht aan
maak hen geduldig en oneindig lief.
Dat zij de nacht doorkomen met elkaar.

Huub Oosterhuis